AKIMSIZ NİKEL

AKIMSIZ NİKEL UYGULAMA ALANLARI

Akımsız Nikel kaplama, parçaları korozyona karşı korumak, aşınmasını önlemek, yüzey sürtünme katsayısını azaltmak ve yenme direncini artırmak amacıyla uygulanan bir yüzey kaplama işlemidir. Başlıca uygulama alanları;

•    Mühendislik uygulamalarında ve otomotiv sektöründe,
•    Petrol ve gaz endüstrisinde,
•    Uzay  endüstrisinde,
•    Kimya endüstrisinde,
•    Hidrolik ve Madencilik endüstrisinde,
•    Plastik endüstrisinde,
•    Elektronik ve bilgisayar endüstrisinde olmak üzere çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.


Akımsız Nikel, dışarıdan herhangi bir güç kaynağı (elektrik akımı) uygulamadan yapılan bir nikel kaplama işlemidir. Akımsız nikel çözeltisi içinde, nikel iyonları, indirgeyici kimyasallar ve çözelti pH’ının kararlı olmasını sağlayan katkı kimyasalları vardır. Amaca göre, farklı fosfor oranlarında akımsız-nikel çözeltileri kullanılabilir. Akımsız Nikel kaplama işlemi, kaplanacak yüzeylerin özel olarak aktif hale getirilmesinden sonra uygulanır. Kaplanacak parçaların yüzey şekilleri nasıl olursa olsun, akımsız nikel kaplanmış parçanın her noktasında kaplama kalınlığı eşittir. Bu özellik, akımsız nikel kaplamanın en önemli üstünlüklerinden biridir.



untitled-4
Şekil 1: Akımsız nikel kaplanmış bir parça ile, geleneksel yöntemle akımlı nikel  kaplanmış parça arasındaki fark…



1.    MÜHENDİSLİK UYGULAMALARINDA
Demir, çelik, paslanmaz çelik, aluminyum, bakır, pirinç ve alaşımlarından yapılmış parçaları, korozyona karşı korumak ve aşınma dirençlerini artırmak, metal- metale çalışan parçalarda sürtünme direncini azaltmak amacı ile akımsız nikel kaplama işlemi uygulanır. Otomotiv sektöründe, fren, enjektör, debriyaj vb. alanlarda uygulanmaktadır.



untitled-2
Fotoğraf 1: Otomotiv sektöründe, akımsız nikel uygulaması yapılmış bir parça..


2.    PETROL VE GAZ ENDÜSTRİSİNDE
Petrol ve gaz boru hatlarındaki valf gövdeleri, ekipmanları, burçlar, contalar, seperator parçaları, bağlantı ekipmanları, cıvatalar, komprosör kanatları, gaz türbini emiş ekipmanları, pompalar vb…


3.    UZAY ENDÜSTRİSİNDE
Yakıt enjeksiyon pompalarında, karbüratörlerde, ABS sistemlerinde ve debriyaj sistemlerinde, buz çözücü vanalarda, uçak motorlarında, pompa gövdelerinde, cıvatalarda vb. donanımlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.


4.    KİMYA  ENDÜSTRİSİNDE
Akımsız nikelin çok geniş yelpazede bir kimyasal direnç alanına sahip olması, kimya sektöründe de geniş bir uygulama alanı yaratmıştır. Karıştırıcılar, vanalar, reaktör tankları ve kapakları, uygulamalara örnek olarak verilebilir.


5.    HİDROLİK VE MADENCİLİK  ENDÜSTRİSİNDE
Hidrolik silindirlerde ve valflerde uygulanacak olan 30-50 mikron kalınlıktaki akımsız nikel kaplamalar, ekipmanın korozyon direncini ve aşınma direncini mükemmel bir şekilde iyileştirmekte ve ekipmanın ömrünü uzatmaktadır. Madencilik sektöründe, sondaj ekipmanlarına ve delme kafalarına yapılacak olan akımsız nikel uygulamaları, ekipmanın ömrünü çok açık bir farkla artırmaktadır.


6.    PLASTİK  ENDÜSTRİSİNDE
Akımsız nikel, plastik sektöründe de mükemmel uygulama alanları bulmuştur. Soğutucu su ile temas eden yüzeylerin korozyona karşı korunmasında, plastik kalıplarının aşınmaya karşı korunmasında, tamir takımlarında akımsız nikel uygulamaları yapılmaktadır.


7.    ELEKTRONİK VE BİLGİSAYAR  ENDÜSTRİSİNDE
Fosfor oranı %10 ‘dan fazla olan akımsız nikel prosesleri, difüzyon bariyerlerinde kaynaklamaya yardımcı olmaları açısından, koruyucu tabaka oluşturmaları ve korozyon dirençlerini artırmak amacıyla uygulanmaktadır.Ayrıca manyetik hafıza disklerinin kaplanmasında kullanılmaktadır.